Recent Posts




assalamualaikum sahabat2 skalian

tazkirah minggu ini drpd seorng akhowat kls kite..
siti nuruh mutmainnah.. (kakak halim sbelah rumah)

2 kisah yg dikatekan benar brlaku di KL..

1) kisah seorng imam yang meninggal ketika solat..
mase tgh mngimamkan smbahyang tibe2 Allah nk tarik nyawa imam ni..
lalu, tnpa brlengah walau sesaat atau trlambat sesaat malaikat izrail mnjalankan tugasny seperti biase.. (tugas malaikat izrail ialah mncabut nyawa)

jadi, bile meniggal, manyat imam ni disimpan dlm freezer kt hospital sbbny...
banyak sbb..
sebabny.. imam ni bukan wrganegara Malaysia.. mngkin pelajar luar negara atau ape2 la yg sewaktu dgnny..
tp bukan pndatang asing la..
so,, nk uruskan manyat beliau ade bnyk prosedure .. cm susah skit..
chek passport la,, IC la.. tiket kapal trbang la, visa dn lain2..
so, ambil dlm mse sminggu lebih kurng..
mkneny seminggu jgk la manyat imam tu disimpan dlm freezer kt hospital..

lepas smue urusan selesai,, manyat imam ini nk dikebumikan..
tiba2!!..

semue orng pelik dn trkejut beruk.. sbbny.. manyat imam ini x mnunjukkan yg simati itu sudah meninggal seminggu..
nmpak cm baru je mniggal.. darahny masih panas lagi.. cm org sedang tido..
padahal.. si mati dh meninggal dalam seminggu yg lepas..
.................

2) kisah seorng imam jgk yg masih muda..
dlm 28 tahun umurnya..
ditakdirkan Allah, beliau meninggal pada usia muda
dn meninggal semasa mmberikan khutbah jumaat!!!
dn yg menariknya,, smasa nk menguruskan manyak imam ni,, muncul satu bau yg sgt wangi dipercayai keluar drpd tubuh simati..
dn smasa nk tanam jenazah imam ni,, kuburnya dipenuhi dgn bunga2an..
seakan2 kubur trsebut telah bersedian utk menerima kunjungan pnghuniny..
wah!!!
ape rahsia kedua2 imam ni..
lalu dutanya lah soalan2 brtubi2 pd org yg rapat dgn imam itu mse hidupny dlu..

dah kaji smue,.. rupany..
imam prtama tu x prnah tinggal solat tahajud
imam ke-2 plak x prnah tinggal solat dhuha..

solat yg very2 simple,, 2 rokaat je.. tp mse utk mlakukan solat tu yg special..
jadi,, kedua org soleh ini meninggal dunia dlm keadaan yg sgt2 jarang org dapat.. satu kurniaan Allah yg seakan2 Allah ingin bgtau kt smue org yg 2 org makhlukny td akan berada di tmpat istemewa di sana nnti..
lihatla,, ni contoh hamba Aku yg hebat.. ikut la diorg ni..
cuma kite je x sedar..
Allah dh tunjuk knp kite x nk ikut??

fikir2kan dn selamat berfikir.. =)

Posted by hakim.muslim Tuesday, January 18, 2011 0 comments READ FULL POST


assalamualaikum,,


entry kali ni adalah artikel yg sy edarkan kt kelas hrtu.. ni utk spe yg x smpat bace bleh la bace kt sni..

moga kite kenal siape kite sebenarny.. inshaAllah

“Aku adalah diri aku. Diri aku macam ini, macam inilah aku. Katalah apa pun, aku tak mahu

dengar.”

Kata-kata yang popular, daripada orang yang apabila datangnya peringatan, dan dia

mengingkarinya.

Kamu adalah diri kamu ya?

Sebenarnya, apa yang kamu tahu fasal diri kamu?

Hari ini, saya nak ajak diri saya dan diri pembaca, mengeksplorasi diri kita ya.

Jom, jom, jom.

Nanti kamu akan lihat bahawa, berpihak kepada apa yang tidak disukai oleh Allah SWT, adalah

bukan diri kamu yang sebenarnya.


Asal kejadian.

Mudah. Daripada Allah SWT. Allah yang cipta kita.

“Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan

(sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku;”Surah

Al-’Alaq ayat 1-2.

Itu muqaddimah diri kita. Kalau nak lebih jelas lagi kejadian diri kita yang Allah ciptakan ini,

saya boleh beri satu lagi ayat.

“Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari pati (yang berasal)

dari tanah; Kemudian Kami jadikan ‘pati’ itu (setitis) air benih pada penetapan

yang kukuh; Kemudian Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah

beku.

lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging; kemudian Kami

ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang; kemudian Kami balut tulang-

tulang itu dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk dia

menjadi makhluk yang lain sifat keadaannya. Maka nyatalah kelebihan dan

ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta.” Surah Al-Mukminuun ayat 12-14.

Tahukah ayat ini turun bila? Sebelum manusia jumpa mikroskop, x-ray dan sebagainya.

Membuktikan bahawa, Tuan punya bicara ini, memang sebenar-benarnya yang menciptakan

kita. Sebab Dia Maha Tahu, walaupun ketika itu tiada manusia yang mengetahui.

Nah. Asal kita adalah daripada Allah SWT.


Asal diri kita yang sebenarnya.

“Aku dah memang macam ni. Aurat-aurat ni, memang dari dulu aku tak ambil pusing.”

“Aku memang macam ni. Malas la solat. Buat apa ikut-ikut peraturan Islam ni?”

“Yang baik itu bapak aku. Aku memang macam ini.”

“Ala, nama apa la sangat. Nama saya Muhammad pun, saya bukan Nabi Muhammad. Saya,

sayalah. Saya memang macam ini.”

Ya ke itu diri kamu yang sebenarnya?

Atau, sebenarnya kamu ini asalnya lain?

Tahukah kamu asal kamu macam mana? Yake macam kamu sekarang ini? Yake kamu memang

macam ini?

Kita tengok ya. Sebelum kita wujud di alam ini, apa yang kita kata kepada Allah SWT:

“Dan (ingatlah wahai Muhammad) ketika Tuhanmu mengeluarkan zuriat anak-

anak Adam (turun-temurun) dari (tulang) belakang mereka, dan Ia jadikan

mereka saksi terhadap diri mereka sendiri, (sambil Ia bertanya dengan

firmanNya): Bukankah Aku tuhan kamu? Mereka semua menjawab: Benar

(Engkaulah Tuhan kami), kami menjadi saksi.” Surah Al-A’raf ayat 172.

Ha. Kita sebenarnya, adalah yang mengakui bahawa Allah adalah Ilah kita, mengakui bahawa

arahanNya adalah kebenaran, menyimpang daripadaNya adalah kerosakan.

Rasulullah SAW pula bersabda maksudnya: “Setiap bayi itu dilahirkan dalam keadaan

fitrah (Islam). “ Hadis riwayat Bukhari.

Kita sebenarnya, diri kita yang sebenarnya, adalah yang telah berjanji dan bersaksi kepada

Allah

SWT, untuk taat kepadaNya. Dilahirkan kita ke dunia ini oleh Allah SWT dalam keadaan fitrah,

suci, bersih, dalam erti kata lain, Islam.

Maka, bila mengetahui siapa yang menciptakan kita, dan ‘bentuk’ asal kita yang bagaimana,

apakah yang sepatutnya kita lakukan di dalam kehidupan ini?


Tunduklah, patuhlah.

Maka hakikatnya, apabila kita bermaksiat, ingkar kepada Allah, tidak mengambil Islam sebagai

sistem hidup, tidak mengikut peraturan Islam, itu semua adalah berlainan dengan hakikat diri

kita yang sebenar-benarnya.

Tidak lain tidak bukan, kita sebenarnya menyimpang dari diri kita yang sebenarnya. Kita pergi

ke satu jalan yang salah, yang silap. Kita tidak berada pada tempat yang kita patut wujud

sebenarnya.

Jadi, “Aku adalah diri aku. Aku memang dah macam ini.” adalah satu alasan yang tidak betul

sebenarnya. Kamu bukan diri kamu apabila kamu mengingkari Allah SWT. Kamu diciptakan

olehNya, dan akan kembali kepadaNya, maka apakah pantas kamu hidup tanpa mentaati

perintahNya? Pelik bukan?


Penutup: Cukup-cukuplah. Melutut!

Mengapa masih beralasan?

Hidup ini sebentar cuma. Beratkah Islam? Tidak berat apabila kamu telah melaksanakannya.

Apakah mungkin yang disuruh oleh Pencipta Manusia, Yang Maha Bijaksana, Yang Maha

Mengetahui Segala, itu memberatkan untuk manusia? Sedang dia telah mengetahui kekuatan

dan kelemahan manusia.

Dan kita mencagarkan akhirat kita untuk dunia yang sementara? Bodoh bukan?

Semestinya kita mahu yang indah itu abadi selama-lama. Maka apa yang kamu nantikan?

Kamu adalah kamu?

Sedarlah. Kamu bukan kamu, selagi kamu tidak tunduk kepada Allah SWT. Kita semua sama.

Saya juga demikian.

Maka marilah kita melutut kepada Allah SWT. Apakah belum sampai masanya?

“Belum sampaikah lagi masanya bagi orang-orang yang beriman, untuk

khusyuk hati mereka mematuhi peringatan dan pengajaran Allah serta

mematuhi kebenaran (Al-Quran) yang diturunkan (kepada mereka)? Dan

janganlah pula mereka menjadi seperti orang-orang yang telah diberikan Kitab

sebelum mereka, setelah orang-orang itu melalui masa yang lanjut maka hati

mereka menjadi keras, dan banyak di antaranya orang-orang yang fasik –

derhaka” Surah Al-Hadid ayat 16.

Cukup-cukuplah.

inshaAllah..

diimport drpa; http://ms.langitilahi.com/perkongsian-kata-mereka-aku-adalah-diri-aku/

Posted by hakim.muslim Monday, January 17, 2011 0 comments READ FULL POST


Assalamualaikum...

haaa.

klu nuzul pun dah tepu time kelas td. aku lagi la tepu gile.
hypertension gler td.

heartbeat = 165beats/min. mmg gler.

tetapi kena fokus juga kat kelas. sbb tumpuan kat kelas sgt penting.

mengenai inSIDE biochemisy hari ini,

midterm akan keluar semua part 1 dan sampai vitamins.
Dr. kata wajib tahu semua structure...
kecuali la structure vit.

tp ada jugak part2 vit. yg berkaitan dgn a.a.
so, kite kena take serious la part tu.

utk vit. juga, fokus pada f(x) dan defieciency.

mengenai revision bersama Dr. tu blm tahu lagi masa yg sesuai.

tp hari khamis bersamaan 27hb tu, pkl 10pg-11pg...
tempat akan diberitahu kemudian...

mulakan menghafal semua structure di dalam part one.
sebenarnya ilmu medic ini tidaklah kiralah byknnya...
sbb ilmu yg kite tgh belajar baru ciput sgt2 a.k.a sedikit.

jgn putus asa utk menghafal.
ingat, practices make perfect...
dan ingat juga Allah sentiasa disisi kita.
Allah with us...

dan ingatlah...
ibu bapa kita menantikan kita di Msia dgn kejayaan yg kita....
jgn hampakan mereka.
Alangkah bahagia mereka pabila mereka melihat kita berjaya..
pengorbanan yg mereka lakukan semua utk kita selama ini
tidaklah sia2 apabila melihat anak2 mereka berjaya dlm pelajaran.

sentiasa berusaha, berusaha, berusaha menjadi yg terbaik demi umat Islam.
kerana pesakit2 kita sedang menunggu kita...
pejuang2 islam yg sedang menanggung keperitan demi menjaga maruah Islam sedang menunggu kita di sana...

ibu2 yg sarat mengandung di medan peperangan memerlukan pakar2 OnG..
cardiothoracic surgeon, gastroenterological surgeon,anaesthetic dan pediatric..
itulah kita suatu hari nanti....

tiada siapa yg boleh menolong agama kita selain kita sesama umat Islam...
titislah air mata anda bila anda melihat saudara kita yg diseksa, dibunuh secara kejam..
lagi2 apabila melihat anak2 kecil yg mati......
dari titisan air mata itulah timbulnya semangat yg suci utk belajar bersunggug sungguh.

belajarlah demi umat Islam...


semoga Allah bersama dgn kita setiap masa.
Ameen..

maaflah.. panjang sgt....

Posted by eyry Sunday, January 16, 2011 2 comments READ FULL POST

mmg x dinafikan, ari ni mmg sgt tepu...dengan subject embryo, neuro, biochem ngan histo..rsa cm nk termuntah jgak td..tp, nak wat cmna, nila keadaan pelajar medik..
mmg sbok..tp, kita x sesibuk manusia2 yang blaja medik kt mesia..

even dalam train pun still pgg buku..baca buku..pening ngan assingment lg..dah la kena blaja sendiri, wat research sendiri..kita? buku dah ad, doktor msuk, kita nganga ja...terima sejibik2 doc ckp..blek, mkn kat mat'am, pas2, lepak2, fbooking, serojala...setanla~ gi fatalla la..haha...x ke kita ni sebenarnya bnyak msa?

haha..sja ja nk merepek2. tetiba plak..
teringat seorang hamba allah ni ckp,

"mau ak terjun bangunan cmni tau klu setiap mggu quiz"

tu plajar UM medik..kita?
kuiz setiap mggu jgak, tp, kita buat maen2..(ditujukan pada diri yang ska gamble dlm mnjwb)
huhu..jd, even though kita bzy menggila skung ngan FDT, jgnla lpakan ilmu medik tercinta..kengkwn kat umah tu, rajin2kanlah tgur kengkwn kita yang kita tgk cm menggila dia ngadap lappy..x pun yang asyik main DOTA ke..maen buleh, study pun mesti buleh~


ak sja post mende2 ni kt blog..supaya ak sdar sket x lama dah nk mid term..
kesedaran ak mula timbul time ak ternganga menjwab soklan vitamin..haha, mkn vitamin tau, tp, faedahnya, ak blur thap gaban..

jadi, nak serulah pd semua kengkwn g A, klu nmpak kengkwn kita ralik melakukan perkara2 lar'a, tgurkanlah..espacially, korang tegurlah ak klu nmpak ak maen sgt dlm klass tu..huhu..^_^
marilah kita sesama MUMTAZ thun ni..

kita wat rekord nak? suma geng GROUP A, MUMTAZ belaka2..mesti bestkan?
ckup stakat ni ak merepek..ak nk g makan kerepek plak..segala yg baek dtg dari Allah, yang buruk datang dari ak sendiri..wallahu a'lam~

Posted by icchan 7 comments READ FULL POST

assalamualaikum..

2nd year medical students anatomy department
the time of examination of 7 1/2 degrees in anatomys
on monday 24/1 for all groups from 2.00pm-2.30pm
in dissecting rooms
the examination in the form of 15 MCQ
-head
-neck

harap maklum

Posted by hakim.muslim Friday, January 14, 2011 0 comments READ FULL POST



assalamualaikum sbht,,

HBS kali nk mnta pndapat kamu smue tntng facebook..

nk tny?? ape pndapat korng tntng facebook?

jom tonton vedio ni..


jangan salah faham,, setiap org mmpunyai pndapat yg berbeza..
belaja mnerima pndapat org lain ek.. =)


Posted by hakim.muslim 0 comments READ FULL POST




assalamualaikum sahabat group A skalian,, dn shbt2 yg sudi mmbace blog ni.. ('',)

bismillahirrahmanirrahim,,,

Tidak berganjak kaki seorang hamba ketika hari kiamat nanti sehinggalah ditanya mengenai 4 perkara : 1. Mengenai umurnya, apa yang dihabiskan ? 2. Mengenai waktu mudanya, dengan apa dia gunakan ? 3. Mengenai hartanya, dari mana dapat dan ke mana disalurkan ? 4. Mengenai ilmunya, dengan apa yang diamalkannya ?

sy nk cncentrate kt soaln yg ke-2 tu, Mengenai waktu mudanya, dengan apa dia gunakan ?
hah?!! spe org mude kt sni? x lain dn x bukan yg dimaksudkn oleh the messenger in his hadis ialah kte la org2 mude.
mse mude ni nnti Allah akn tny kte,, mat/minah,, ko buat ape mse mude dlu?? (wrne merah tnde seram) kte nk jwb ape kalo kte hny lepak2 dn study siang malam tnpa buat ape2 utk Islam kte ni.. kte ni jd sia2 je.
ni smue nk cite masalah org2 mude je nih..

ok,, cube kite bayangkn~~~~~~
ade 2 org,,
yg prtame ni,, die hidup dlm serba mewah. bgn pagi bukak tudung saji dh ade nasi lemak.. balik skolah nek kete besa.. smpai rumah bukak lagi tudung saji ade nasi ayam plak.. pstu boring jalan2 ke city Star.. dari kecik smpai besa die cmtu..
rse2ny ape yg slalu ade dlm kepale otak die??

yg ke-2 plak,, sorng yg hidup susah. berkais pagi utk mncari makanan di pagi hari,, pd petangny plak die brkais lagi utk mncari makanan pd wktu ptngny..(peribahasa yg telah diolah. peribahasa yg sebenar; kais pagi makan pagi,kais petang makan petang) mncari makanan utk die dn adek (fat soluble vitamins A, D, E, K, tibe2 je ek. hehe) dn abg srta kakakny.. ayah dipenjara krn cuba mnegakkan kebenaran. wah!! so,, rseny ape yg ade dlm kepale otak die???

baik.. yg prtama akn fikir pada tiap2 hari... hri ni ape yg ade dlm tudung saji tu ek.. smlm dh nasi lemak,, hrni msti roti brsalutkn telur, dicicah sos cili dn mayonis beserta salad,, dlmny ade daging burger yg sgt enak.. ade lade hitam skit.. perh~ pstu balik skol ni nk suruh driver bapak aku ni bwk aku jln2 ke mne ek.. asyik2 city Star je.. pegi Delta mall kt tanta plak la..
yg ke-2 plak ape yg slalu brmain difikiran die pstiny... hrni cmne aku nk bebaskn abah aku yg dlm pnjara tu. die x brsalah,, pstu aku msti cari jalan utk pstikn adik2 dn kakak aku dapat makanan, aku msti smbung tugas abah aku utk sebarkn kebenaran yg dibawany.. cmne?? fikir2..
see.. org yg mane akn lebih matang dlm hidupny nnti? mstila org yg sntiase brfikir masalah yg besar2,, mksud sy, khidupan die x trtumpu pd kehidupan sempit die.. x fikir pasal masalah2 simple yg remah lagi temeh.. org yg hebat lagi cemerlang akn sntiase fikir pasal org lain dn hidup utk org lain.. itu yg prlu kite ade utk hidup sbagai sorg dokter pd mse akan dtg nnti.. baru la bleh jadi cm Asada Ryutaro!! (peminat tegar asada)

kate2 drpd syed qutub,, "Orang yang hidup untuk dirinya sendiri akan hidup seperti orang yang kerdil dan mati sebagai seorang yang kerdil. Tetapi orang yang hidup bagi orang lain akan hidup sebagi orang yang 'besar' dan mati sebagai orang yang besar juga.. "

okey,, satu lagi point. sape nk masuk syurga??? who wants to be there? smue org nk kn?! mne ade org nk masuk nerake. gila!!
tapi......
persoalanny, adekah kite hny nk masuk syurga skadar nk mengelak drpd azab neraka atau kite nk masuk syurga yg paling atas??? iaitu jannatul firdaus..
nah.. pilih2~~
spe kate yg die hny cukup skadar nk masuk syurga je,, mkneny die ni penipu.. sbb ape?? sbb dalam stiap doany ketika die solat, die akan mnta,, "ya Allah, tunjukkan aku jalan yg lurus,, iaitu jalan org2 yg telah engkau beri nimat pd mereka dn bukan jalan org2 yg Engkau murkai dn sesat" kite doa bnde ni hari2 dlm solat kite,, dlm Fatihah (name surah bukan Fatihah bdk klas kite tu)..
kite sndiri yg mnta utk utk berada dlm jalan org2 yg Allah bagi nikmat,, brsama jalan para nabi dan rasul, jalan para solihin dn para syuhada.. so,, xkn kite nk tipu doa kite.. kite mnta pstu kite x nk.. pelik2~~
so, trbukti kite bukan skadar mahu syurga, tapi kite nk syurga firdaus.. tp kalo kite nk bnde hebat tp kite x go forward to catch it.. cm mane kan...
jadi,, kite kne buat ssuatu skarang,,
buat ape yg nabi dn org2 yg mati syahid buat...
ubah balik niat kite yg salah dlu, dn kmbali kpd the straight way.. jalan yg dekat utk jumpe Allah..
now!!!!!
sbb ape??
ingat balik hadis kt atas.. sbb kite MUDA.. dn Allah akan tny usia muda kite nih..
jangan lengahknny.. tajdid niat kite ape yg kite buat only for Allah dn satu2ny agama yg diredhainy iaitu ISLAM..........

inshaAllah..
lebih seminit ek.. sorry2.. ^_^

Posted by hakim.muslim 0 comments READ FULL POST



salam semua.. kite bertemu kembali dalam rancangan gayah3.

hehehe
i found something on facebook. one of my friends had been tagged.
saja nak share dengan korang..warge group A sekalian. but..i also got my own opinion.



Nota : Bagaimana seorang pelajar tahun akhir Universiti yang hampir bunuh diri kerana depresi setelah ditinggalkan kekasih mengubah kehidupannya 180 darjah menjadikannya insan yang paling bahagia di muka bumi ini dengan perkahwinan di usia awal. Berikut adalah coretan terus dari hati dan mata pena beliau tanpa sebarang editing…

  • Saya berusia 21 tahun, dan sudah berkahwin. Masih muda bukan? Suami saya berusia 23 tahun. Juga masih muda. Kami berdua masih belajar. Jadi, Mengapa berkahwin? Kalau ikut kata mak ayah, “Nak bagi bini makan apa? Pasir?”
  • Perjalanan cinta saya tidak mudah. Sebelum berkahwin, saya pernah teruk dikecewakan bekas kekasih. Dia minta masa 3 tahun dari tarikh kami “declare”, untuk bersedia untuk berkahwin. Hampir 3 tahun, saya ditinggalkan untuk perempuan lain. Kecewa? Sudah tentu. Jujur, saya hampir bunuh diri. Saya mengalami depression di maa saya disconnect dengan dunia luar.
  • Tapi selepas itu baru saya sedar kehadiran suami saya yang sudah 4 tahun menunggu peluang. Pada mulanya, saya ingat sekadar “cinta rebound”, tapi selepas 2 bulan berkenalan dan bercintan, suami saya melamar untuk berkahwin. Pada mulanya, saya ingat satu gurauan. Akhirnya si dia berani call ayah saya, dan minta izin untuk berkahwin, kerana takut kehilangan saya lagi.
  • Ayah saya pun dahulu berkahwin ketika belajar, tahun 1 peringkat ijazah. Suami saya pelajar perubatan tahun 3, dan saya Cuma tinggal 2 bulan untuk mengakhiri pengajian. Ayah saya bersetuju, dan memandangkan saya sudah kecewa, takut juga pisang berbuah dua kali. Akhirnya, kami berkahwin. Dengan mahar RM200, sebentuk cincin emas, tiada hantaran, tiada majlis, kami bernikah.
  • Simple bukan? Kenapa perlu pening??? Kalau anda lelaki, anda mesti ingin berikan segala yang terbaik untuk bakal isteri anda. Dan, kalau anda perempuan seperti saya, semestinya inginkan hantaran yang tinggi (lulusan ijazah sekarang, rate hantaran RM10K ke atas). Perlu tidak?
  • Maaf perempuan, kalau terasa. Saya bukan jual diri, saya tidak perlukan hantaran RM10-20K. Saya tidak letak harga untuk nilai diri sendiri dan harga cinta saya. Ini masalah kalau kita kahwin cara Melayu, da bukan cara Islam. Saya perempuan lulusan ijazah, saya ada tulang 4 kerat, dan saya boleh berusaha, kenapa perlu mengharap dengan lelaki? Suami bukan untuk dibebani, tapi untuk Disenangi. Isteri bukan untuk dibeli, tapi untuk dikasihi.
  • Kos kahwin sekarang paling rendah pun RM20K serba satu. Hantaran, majlis, belum baju, pelamin. Tapi cuba fikir, perlu tidak? Baju raya kan masih ada, cantik lagi. Kasut raya pun masih baru. Kenapa perlu buat majlis di hotel, dewan orang ramai kan ada? Kalau rasa sangat mahal untuk katering, boleh upah orang masak, tinggal sediakan bahan dan peralatan. Bersanding tak perlu, buat penat badan duduk macam tunggul depan orang.
  • “Seganlah. Nanti orang kata apa.” .. “Isk, buat malu belajar tinggi-tinggi, tak dapat hantaran”. Hai, ni mentaliti Barat. Bagi yang beragama Islam, ingat rukun nikah. Tanggungjawab selepas kahwin yang penting. Lebih baik duit sewa pelamin jadi duit persiapan untuk anak pertama. Prioritikan penggunaan duit anda. Kos bersalin bukan murah. Kalau di hospital kerajaan, paling kurang perlu ada RM400-500. Tapi di hospital swasta, minimum RM2000. Kos ada anak sangat tinggi sekarang.
  • Pernah cuba lihat harga setin susu bayi di pasar? Harga lampin pakai buang? Dan sekarang, anda masih terfikir pelamin itu penting? Ini tak kira duit nak beli kenderaan, beli rumah. Pening!! Jadi jangan bebankan diri anda dengan majlis perkahwinan yang membazir dan tidak perlu.
  • Saya bahagia sekarang. Boleh keluar dengan suami tanpa rasa takut dan malu, disentuh lelaki bukan mahram. Dan suami saya tidak perlu takut saya diambil lelaki lain seperti dulu. Apa semua yang pasangan bercinta lakukan, kini kami lakukan dengan halal. Dan kami boleh lakukan lebih dari itu, dengan halal. Tidak perlu risau. Kami aman dan bahagia. Saya dan suami masih bercinta. Masih belajar mengenal sesama sendiri. Dan percayalah, tak guna bercinta lama-lama.
  • Seganlah keluar dengan pasangan yang tidak halal untuk anda. Saya dan suami, masih seperti pasangan yang baru bercinta. Saya mampu tanggung hidup sendiri, kerja dan cari duit sendiri. Buat apa menyusahkan suami? Dan suami berusaha belajar bersungguh-sungguh (bagi pelajar perubatan, anda faham maksud saya),untuk mendapat keputusan yang cemerlang. Saya tahu ego lelaki tercabar, tetapi saya jujur cintakan suami saya. Saya tak ingin jadi beban, cukup asal dia berasa senang dengan saya.
  • Tidak perlu nafkah yang besar, semampu yang ada saya terima. Bakal-bakal isteri sekalian, bersyukurlah dengan suami anda. Dan bakal-bakal suami sekalian, hargai isteri kamu. Terima kekurangan dan kelemahan pasangan anda. Persamaan membina keserasian, perbezaan itu melengkapkan.
Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Jangan putus asa. Berkahwinlah! Semoga anda semua merasa tenang dan bahagia.

  • ‎Pernikahan menyelamatkan masyarakat daripada penyakit sosial dan akhlak. Ini adalah kerana kecenderungan kepada jantina yang berlawanan hanya dapat dikenyangkan dengan pernikahan yang syari’e dan perhubungan yang halal. Ini dapat dilihat apabila Rasulullah menyeru kepada pemuda dengan sabdanya : Wahai pemuda, sekiranya kamu mampu untuk bernikah, maka bernikah lah kerana ia mampu menjaga pandangan dan memelihara kemaluan”
  • Perkahwinan memberi pertanggungjawaban kepada lelaki dan perempuan untuk membina generasi baru yang bertaqwa. Ia tidak dapat dilakukan sekiranya pasangan itu hanya bertaraf kekasih. Lihatlah realiti sekarang, berapa ramai perempuan ditipu oleh lelaki setelah segala kehormatannya telah dirobek. Akhirnya perempuanlah yang membesarkan anak dan lelaki hanya berlepas tangan. Berlainan dengan perkahwinan yang meletakkan suami dan isteri untuk memainkan peranan-peranan masing-masing dalam membentuk dan mendidik anak-anak.
  • Pernikahan akan menjadikan setiap orang mempunyai pusat kasih sayang dan kecintaan iaitu pasangannya. Ini dinyatakan oleh Allah s.w.t dalam surah ar-Rum ayat 21.
________________________________________________________________

Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Tidakkah kamu tahu bahawa jika sesorang yang tidak bernikah mendatangi seorang wanita maka dia akan mendapat dosa? Maka sesiapa yang mendatangi perempuan sesudah bernikah sudah tentu mendapat pahala”.
Ini menunjukkan bahawa pernikahan adalah sesuatu perkara yang mulia dan mendapat tempat yang tinggi di sisi syariat Islam.
________________________________________________________________

Tidaklah Allah swt menurunkan suatu penyakit, melainkan IA juga menurunkan penawarnya, atau pencegahnya. Dan tidaklah Allah swt menurunkan suatu ujian, melainkan IA juga menurunkan jalan keluarnya. Dan Allah hanya menurunkan dua buah jalan keluar dalam perjuangan melawan hawa nafsu ini, yang pertama adalah menikah. Dan yang kedua adalah puasa, bagi yang belum mampu untuk menikah.“Menikah”, sebuah kata sederhana namun sarat dengan makna dan tanggung jawab. Menikah adalah impian bagi seluruh Bani Adam yang normal. Menikah adalah media penangkal hawa nafsu yang tak pandang bulu. Menikah adalah ikatan sakral yang menjadi anjuran Rasulullah saw dan Allah swt. Menikah adalah penawar bagi racun fitnah. Menikah adalah sepiring nasi lengkap dengan sayur, lauk, dan pencuci mulut bagi syahwat yang lapar. Menikah adalah segelas jus favorit bagi syahwat yang tengah dahaga. Menikah adalah rambu-rambu bagi syahwat yang melanglang buana.

*ehem2
okay..dah baca kan??
pada pendapat anis..benda ni semua terpulang kepada individu tu sendiri. tak semua couple yang kawin awal bahagia. and tak semua couple yang kawin awal tak bahagia, anis da jumpa banyak couple yang kawin awal.


yang bercerai berai. umur baru nak cecah 23, tapi dah jadi janda anak satu. husband lari ikut perempuan lain.
yang di gantung tak bertali. tengah berpantang anak kedua,

husband bawa balik perempuan lain.
ni semua sebab ikut nafsu..tapi tanggungjawab takda. yang merana..pasangan masing-masing tu.
tu kes sama-sama muda.


yang kes perempuan muda..lelaki tak berapa muda. wife keluar dengan lelaki lain atas alasan kerja. hmm..sian husband dia. alasan, kawin awal tak puas enjoy.


tu yang tak ada rasa tanggungjawab. tapi if korang rasa korang bertanggungjawab, okay je kawin awal. macam kakak kawan anis. 20 da kaw

in..and sekarang happy je. :)


conclusion: depends on that particular person. you and your partner. okayy? ;) renung2 kan dan selamat beramal (ayat ustaz munek)




Posted by rogayah Thursday, January 13, 2011 5 comments READ FULL POST

Follow by Email

COMRADES

Popular Posts