Recent Posts




assalamualaikum sahabat group A skalian,, dn shbt2 yg sudi mmbace blog ni.. ('',)

bismillahirrahmanirrahim,,,

Tidak berganjak kaki seorang hamba ketika hari kiamat nanti sehinggalah ditanya mengenai 4 perkara : 1. Mengenai umurnya, apa yang dihabiskan ? 2. Mengenai waktu mudanya, dengan apa dia gunakan ? 3. Mengenai hartanya, dari mana dapat dan ke mana disalurkan ? 4. Mengenai ilmunya, dengan apa yang diamalkannya ?

sy nk cncentrate kt soaln yg ke-2 tu, Mengenai waktu mudanya, dengan apa dia gunakan ?
hah?!! spe org mude kt sni? x lain dn x bukan yg dimaksudkn oleh the messenger in his hadis ialah kte la org2 mude.
mse mude ni nnti Allah akn tny kte,, mat/minah,, ko buat ape mse mude dlu?? (wrne merah tnde seram) kte nk jwb ape kalo kte hny lepak2 dn study siang malam tnpa buat ape2 utk Islam kte ni.. kte ni jd sia2 je.
ni smue nk cite masalah org2 mude je nih..

ok,, cube kite bayangkn~~~~~~
ade 2 org,,
yg prtame ni,, die hidup dlm serba mewah. bgn pagi bukak tudung saji dh ade nasi lemak.. balik skolah nek kete besa.. smpai rumah bukak lagi tudung saji ade nasi ayam plak.. pstu boring jalan2 ke city Star.. dari kecik smpai besa die cmtu..
rse2ny ape yg slalu ade dlm kepale otak die??

yg ke-2 plak,, sorng yg hidup susah. berkais pagi utk mncari makanan di pagi hari,, pd petangny plak die brkais lagi utk mncari makanan pd wktu ptngny..(peribahasa yg telah diolah. peribahasa yg sebenar; kais pagi makan pagi,kais petang makan petang) mncari makanan utk die dn adek (fat soluble vitamins A, D, E, K, tibe2 je ek. hehe) dn abg srta kakakny.. ayah dipenjara krn cuba mnegakkan kebenaran. wah!! so,, rseny ape yg ade dlm kepale otak die???

baik.. yg prtama akn fikir pada tiap2 hari... hri ni ape yg ade dlm tudung saji tu ek.. smlm dh nasi lemak,, hrni msti roti brsalutkn telur, dicicah sos cili dn mayonis beserta salad,, dlmny ade daging burger yg sgt enak.. ade lade hitam skit.. perh~ pstu balik skol ni nk suruh driver bapak aku ni bwk aku jln2 ke mne ek.. asyik2 city Star je.. pegi Delta mall kt tanta plak la..
yg ke-2 plak ape yg slalu brmain difikiran die pstiny... hrni cmne aku nk bebaskn abah aku yg dlm pnjara tu. die x brsalah,, pstu aku msti cari jalan utk pstikn adik2 dn kakak aku dapat makanan, aku msti smbung tugas abah aku utk sebarkn kebenaran yg dibawany.. cmne?? fikir2..
see.. org yg mane akn lebih matang dlm hidupny nnti? mstila org yg sntiase brfikir masalah yg besar2,, mksud sy, khidupan die x trtumpu pd kehidupan sempit die.. x fikir pasal masalah2 simple yg remah lagi temeh.. org yg hebat lagi cemerlang akn sntiase fikir pasal org lain dn hidup utk org lain.. itu yg prlu kite ade utk hidup sbagai sorg dokter pd mse akan dtg nnti.. baru la bleh jadi cm Asada Ryutaro!! (peminat tegar asada)

kate2 drpd syed qutub,, "Orang yang hidup untuk dirinya sendiri akan hidup seperti orang yang kerdil dan mati sebagai seorang yang kerdil. Tetapi orang yang hidup bagi orang lain akan hidup sebagi orang yang 'besar' dan mati sebagai orang yang besar juga.. "

okey,, satu lagi point. sape nk masuk syurga??? who wants to be there? smue org nk kn?! mne ade org nk masuk nerake. gila!!
tapi......
persoalanny, adekah kite hny nk masuk syurga skadar nk mengelak drpd azab neraka atau kite nk masuk syurga yg paling atas??? iaitu jannatul firdaus..
nah.. pilih2~~
spe kate yg die hny cukup skadar nk masuk syurga je,, mkneny die ni penipu.. sbb ape?? sbb dalam stiap doany ketika die solat, die akan mnta,, "ya Allah, tunjukkan aku jalan yg lurus,, iaitu jalan org2 yg telah engkau beri nimat pd mereka dn bukan jalan org2 yg Engkau murkai dn sesat" kite doa bnde ni hari2 dlm solat kite,, dlm Fatihah (name surah bukan Fatihah bdk klas kite tu)..
kite sndiri yg mnta utk utk berada dlm jalan org2 yg Allah bagi nikmat,, brsama jalan para nabi dan rasul, jalan para solihin dn para syuhada.. so,, xkn kite nk tipu doa kite.. kite mnta pstu kite x nk.. pelik2~~
so, trbukti kite bukan skadar mahu syurga, tapi kite nk syurga firdaus.. tp kalo kite nk bnde hebat tp kite x go forward to catch it.. cm mane kan...
jadi,, kite kne buat ssuatu skarang,,
buat ape yg nabi dn org2 yg mati syahid buat...
ubah balik niat kite yg salah dlu, dn kmbali kpd the straight way.. jalan yg dekat utk jumpe Allah..
now!!!!!
sbb ape??
ingat balik hadis kt atas.. sbb kite MUDA.. dn Allah akan tny usia muda kite nih..
jangan lengahknny.. tajdid niat kite ape yg kite buat only for Allah dn satu2ny agama yg diredhainy iaitu ISLAM..........

inshaAllah..
lebih seminit ek.. sorry2.. ^_^

Posted by hakim.muslim Friday, January 14, 2011

0 comments

Post a Comment

Follow by Email

COMRADES

Popular Posts